Σχέδιο περιβαλλοντικής αναβάθμισης για τη Σαμοθράκη

Σχέδιο περιβαλλοντικής αναβάθμισης για τη Σαμοθράκη

By : -

Σχέδιο περιβαλλοντικής αναβάθμισης για τη Σαμοθράκη

Με στόχο το νησί της Σαμοθράκης να μην ζήσει ξανά στιγμές αγωνίας και να μην βιώσει την καταστροφή της περασμένης θεομηνίας του Σεπτεμβρίου, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος μετά από σύσκεψη με υπηρεσίες της διοίκησης του υπουργείου, υπηρεσιών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, της Περιφέρειας, των Δήμων Σαμοθράκης και Αλεξανδρούπολης, παρουσίασε σε συνέντευξη τύπου ένα ολοκληρωμένο σχέδιο περιβαλλοντικής αναβάθμισης.

Κατ’ αρχήν αναφέρθηκε στην καλή συνεργασία που είχε με το δήμαρχο Σαμοθράκης, τονίζοντας πως “οι καταστροφές που προκλήθηκαν στο νησί αποτελούν μια πρόκληση αλλά και μια ευκαιρία να προχωρήσουμε μπροστά δίνοντας στη Σαμοθράκη ένα σημαντικό αναπτυξιακό δυναμικό μέσα από τις παρεμβάσεις αυτές».

Οι βασικοί άξονες των παρεμβάσεων που θα παρουσιαστούν αναλυτικά από το υπουργείο στο αναπτυξιακό συνέδριο ΑΜΘ στην Κομοτηνή, είναι:

  • Η υλοποίηση μελετών, η έγκριση χρηματοδότησης και η εκτέλεση έργων για την αντιδιαβρωτική προστασία του νησιού, με προτεραιότητα στη λεκάνη η οποία βρίσκεται ανάντη της Χώρας, έτσι ώστε σύμφωνα με τον υπουργό, να έχουμε μέχρι το τέλος του επόμενου καλοκαιριού ολοκληρωμένα τα έργα αντιπλημμυρικής και αντιδιαβρωτικής προστασίας.
  • Η εκπόνηση μελετών αναδάσωσης κι η εξασφάλιση των απαραίτητων φυτικών ειδών ώστε την επόμενη χρονιά να γίνει φύτευση
  • Με πρωτοβουλία του υπουργείου θα εκπονηθεί για το σύνολο του νησιού η διαχειριστική μελέτη δασικών εκτάσεων και ένα γενικότερο μάστερ πλαν για την ανάπτυξη και αξιοποίηση ορεινού όγκου
  • Ρυθμίσεις για να υπάρξει στη Σαμοθράκη εκπόνηση του διαχειριστικού σχεδίου βόσκησης, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και την Περιφέρεια
  • Για την ενίσχυση της φύλαξης αποσπώνται άμεσα δύο δασοφύλακες στο νησί, ενώ υπάρχει η πρόταση για ίδρυση δασονομείου στη Σαμοθράκη κι έχουν εγκριθεί ήδη 30 χιλ ευρώ ευρώ για όχημα που θα υποστηρίξει το έργο της φύλαξης
  • Το υπουργείο Περιβάλλοντος αναλαμβάνει την υποστήριξη αδειοδότησης της υποδομής του δημοτικού κάμπινγκ
  • Εξασφάλιση, ήδη, χρηματοδότησης των δασικών πεζοπορικών μονοπατιών από το Πράσινο Ταμείο, ώστε να ολοκληρωθεί το οικοτουριστικό προϊόν
  • Επίλυση θέματος διοίκησης και θεσμικού πλαισίου του φυσικού περιβάλλοντος του νησιού με σχετικό ν/σ, σύμφωνα με το οποίο ο Φορέας Διαχείρισης του Δέλτα αναλαμβάνει τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Αλεξανδρούπολης και Σαμοθράκης καθώς και τον ηπειρωτικό χώρο της Σαμοθράκης.

Ο Σωκράτης Φάμελλος αναφέρθηκε και στο θέμα διαχείρισης των αποβλήτων, που στόχο έχει τη μείωση του κόστους διαχείρισης ιδιαίτερα της μεταφοράς , καθώς και στο θέμα της ωρίμανσης των μελετών για το χώρο υγειονομικής ταφής απορριμμάτων και βιοαποβλήτων, ώστε να είναι έτοιμα τα έργα για ένταξη στο ΠΕΠ.

Επίσης, είπε πως για τα υγρά απόβλητα, χθες δημοσιεύτηκε η πρόσκληση για τον βιολογικό καθαρισμό του νησιού. Παράλληλα, αναλυτική συζήτηση έγινε και για τον προγραμματισμό έργων ύδρευσης στο νησί με τη συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων.

“Ιστορική” χαρακτήρισε τη μέρα ο δήμαρχος Σαμοθράκης Αθανάσιος Βίτσας, ο οποίος τόνισε πως «πιο ολοκληρωμένη περιβαλλοντική προσέγγιση στο σύνολο των περιβαλλοντικών υποδομών δεν έχει παρουσιαστεί ιστορικά μέχρι τώρα… Πρώτη φορά έχουμε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο γύρω από το σύνολο των αναγκών μας στον τομέα του περιβάλλοντος”.

Δήλωσε δε ιδιαίτερα ικανοποιημένος από το ενδιαφέρον που έδειξαν όλα τα αρμόδια υπουργεία από την πρώτη μέρα της καταστροφής.

Από την πλευρά του, ο Γιάννης Σάββας, συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, διαβεβαίωσε πως οι υπηρεσίες θα δράσουν γρήγορα για να δώσουν άδειες και να προχωρήσουν άμεσα τα έργα.

“Η Αποκεντρωμένη μέσα από ένα πλούσιο δυναμικό επιστημόνων και υπαλλήλων προσπαθεί πράγματι να βοηθήσει όσο είναι δυνατόν και να αποκαταστήσει την καλή φήμη της δημόσιας διοίκησης» κατέληξε.

[Πηγή]

Leave a Reply