ΑΝΑΡΡΩΤΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ

ΑΝΑΡΡΩΤΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ

By : -

ΑΝΑΡΡΩΤΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ

Επειδή ως υπάλληλοι, όλοι χρειαζόμαστε κάποια στιγμή αναρρωτική άδεια καλό είναι να γνωρίζουμε πώς λειτουργεί όλη η σχετική διαδικασία και γι’ αυτό το Γραφείο Δημόσιας Υγείας Κεντρικής Μακεδονίας της ΑΔΜΘ σας ενημερώνει σχετικά με άρθρα του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα (όπου αναφέρονται λεπτομερώς).

Διαδικασία χορήγησης αναρρωτικής άδειας

1. Ο υπάλληλος που κωλύεται να προσέλθει στην εργασία του λόγω ασθενείας ενημερώνει την υπηρεσία για την αδυναμία αυτή την ίδια ημέρα.

2. Η υπηρεσία χορηγεί την αναρρωτική άδεια ύστερα από αίτηση του υπαλλήλου. Η αίτηση για αναρρωτική άδεια υποβάλλεται εντός επτά (7) ημερών από την απουσία του υπαλλήλου λόγω ασθενείας και η υπηρεσία διαβιβάζει τα δικαιολογητικά στην πρωτοβάθμια υγειονομική επιτροπή. Σε περίπτωση αδικαιολόγητης καθυστέρησης που δεν οφείλεται σε λόγους ανωτέρας βίας, γίνεται ανάλογη περικοπή της αναρρωτικής άδειας με ευθύνη του οργάνου που είναι αρμόδιο για την έκδοση της απόφασης χορήγησης της. Η υπηρεσία σε όλως ειδικές περιπτώσεις μπορεί να κινεί τη διαδικασία χορήγησης αναρρωτικής άδειας αυτεπαγγέλτως.

3. Ο υπάλληλος ειδοποιείται είτε από την υπηρεσία του είτε από την πρωτοβάθμια υγειονομική επιτροπή για το ραντεβού του με αυτήν και οφείλει να προσέλθει ο ίδιος και μόνο σε περίπτωση δικαιολογημένης αδυναμίας προσέλευσής του, κάποιος εκπρόσωπός του.

4. Αναρρωτική άδεια πέραν των οκτώ (8) ημερών κατ` έτος χορηγείται ύστερα από γνωμάτευση της οικείας υγειονομικής επιτροπής, με εξαίρεση την περίπτωση που η άδεια χορηγείται βάσει γνωμάτευσης του διευθυντή κλινικής δημοσίου νοσοκομείου και εφόσον πρόκειται για νοσηλεία επτά (7) ημερών τουλάχιστο ή κατόπιν χειρουργικής επέμβασης.

5. Άδεια διάρκειας πέραν του ενός (1) μηνός για ψυχική νόσο δεν χορηγείται αν δεν έχει προηγηθεί νοσηλεία σε δημόσιο νοσοκομείο. Παράταση της ή χορήγηση νέας άδειας, εφόσον υπερβαίνει, συνολικώς ή τμηματικώς, τον έναν (1) μήνα μέσα στο ίδιο ημερολογιακό έτος χορηγείται ύστερα από αναλυτική έκθεση θεράποντος ιατρού και έκθεση εξέτασης λειτουργικότητας του ασθενούς, το περιεχόμενο των οποίων καθορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Με την ίδια απόφαση ορίζονται τα όργανα που δικαιούνται να προβαίνουν σε εξέταση λειτουργικότητας του ασθενούς, καθώς και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια.

6. Η υπηρεσία χορηγεί την άδεια που προτείνει η πρωτοβάθμια υγειονομική επιτροπή ή δύναται να παραπέμψει τον ενδιαφερόμενο στη δευτεροβάθμια υγειονομική επιτροπή. Ο ίδιος ο ενδιαφερόμενος μπορεί μέσα σε δέκα (10) ημέρες από την κοινοποίηση σε αυτόν της γνωμάτευσης της πρωτοβάθμιας υγειονομικής επιτροπής να ζητήσει με ένσταση του νέα εξέταση από την οικεία δευτεροβάθμια επιτροπή, όταν η πρωτοβάθμια έχει απορρίψει εξ ολοκλήρου ή εγκρίνει λιγότερο από το ήμισυ της αναρρωτικής άδειας. Η αναρρωτική άδεια που προτείνεται από τη δευτεροβάθμια υγειονομική επιτροπή χορηγείται υποχρεωτικά. (Ο υπάλληλος ειδοποιείται και προσέρχεται όπως και στην πρωτοβάθμια υγειονομική επιτροπή).

7. Η αίτηση υπαλλήλου για παράταση αναρρωτικής άδειας υποβάλλεται το αργότερο μέσα στο τελευταίο δεκαπενθήμερο του χρόνου της άδειας που του έχει χορηγηθεί.

8. Στον υπάλληλο που πάσχει από νόσημα που χαρακτηρίστηκε δυσίατο από την ειδική επιτροπή, χορηγείται αναρρωτική άδεια διπλάσιας διάρκειας από την διάρκεια των αναρρωτικών, που αναλογούν στα χρόνια υπηρεσίας του.

9. Κατόπιν αιτήματος του ιδίου ή της υπηρεσίας του και μετά τη λήξη του ανωτάτου χρονικού ορίου αναρρωτικής άδειας, οι ειδικές υγειονομικές επιτροπές γνωμοδοτούν εάν η νόσος είναι ιάσιμη ή όχι. Στη συνέχεια εάν υπάρχει ερώτημα απόλυσης για λόγους υγείας γνωμοδοτεί η δευτεροβάθμια υγειονομική επιτροπή Οι προϊστάμενες αρχές της οικείας υπηρεσίας μπορούν να παραπέμπουν και αυτεπαγγέλτως υπαλλήλους στις δευτεροβάθμιες υγειονομικές επιτροπές για απόλυση τους, εάν κρίνουν ότι δεν μπορούν να εκτελούν τα καθήκοντα τους λόγω σωματικής ή πνευματικής ανικανότητας και πριν χορηγηθεί αναρρωτική άδεια ή μετά τη λήξη αναρρωτικής άδειας.

10. Όταν η ασθένεια παρατείνεται πέρα από το μέγιστο χρόνο αναρρωτικής άδειας που δικαιούται ο υπάλληλος και κατά την εκτίμηση της υγειονομικής επιτροπής η νόσος επιδέχεται ίασης, ο υπάλληλος μπορεί, αυτεπάγγελτα ή με αίτησή του, να τεθεί σε διαθεσιμότητα λόγω ασθενείας, που διαρκεί 1 έτος και για τα δυσίατα νοσήματα 2 έτη. Πριν τη λήξη αυτής, οι δευτεροβάθμιες υγειονομικές επιτροπές γνωμοδοτούν για την ικανότητα του υπαλλήλου να επανέλθει στα καθήκοντά του ή να απολυθεί.

11. Κατά της γνωμοδότησης αρμόδιας υγειονομικής επιτροπής, δευτεροβάθμιας ή ειδικής, δικαιούται ο ενδιαφερόμενος να ασκήσει προσφυγή σε αποκλειστική προθεσμία δέκα (10) ημερών από την κοινοποίηση της απόφασης της υγειονομικής επιτροπής ενώπιον της επιτροπής προσφυγών.

12. Ο υπάλληλος, ο οποίος βρίσκεται δικαιολογημένα εκτός της έδρας του, υποχρεούται, αμέσως μόλις ασθενήσει, να υποβάλει αίτηση χορήγησης αναρρωτικής άδειας στην πλησιέστερη υγειονομική επιτροπή. Αν η υγειονομική επιτροπή δεν εξετάσει για οποιονδήποτε λόγο τον υπάλληλο έως ότου επανέλθει στην έδρα του, υποχρεούται να διαβιβάσει την αίτηση με τα σχετικά δικαιολογητικά στην υγειονομική επιτροπή της έδρας του υπαλλήλου.

13. Αν η αρμόδια υγειονομική επιτροπή κρίνει ότι για τη χορήγηση αναρρωτικής άδειας είναι αναγκαία η παρακολούθηση του υπαλλήλου για ορισμένο διάστημα σε νοσηλευτικό ίδρυμα, η άδεια δεν χορηγείται χωρίς την παρακολούθηση αυτή.

14. Ο υπάλληλος υποχρεούται να δεχθεί την επίσκεψη ελεγκτή ιατρού σταλμένου από την υπηρεσία.

15. Η εκάστοτε επιτροπή δικαιούται να ζητήσει οτιδήποτε δικαιολογητικό κρίνει απαραίτητο για να στοιχειοθετήσει την απόφασή της.

Συμπληρωματικά για τις αναρρωτικές άδειες

1. Στον υπάλληλο που είναι ασθενής ή χρειάζεται να αναρρώσει, χορηγείται αναρρωτική άδεια με αποδοχές τόσων μηνών όσα είναι τα έτη της υπηρεσίας του, από την οποία αφαιρείται το σύνολο των αναρρωτικών αδειών που τυχόν έχει λάβει μέσα στην προηγούμενη πενταετία. Αναρρωτική άδεια χορηγούμενη χωρίς διακοπή δεν μπορεί να υπερβεί τους δώδεκα (12) μήνες. Χρόνος υπηρεσίας τουλάχιστον έξι (6) μηνών θεωρείται ως πλήρες έτος. «Υπάλληλος, ο οποίος δεν έχει συμπληρώσει χρόνο υπηρεσίας έξι (6) μηνών, δικαιούται να λάβει τις βραχυχρόνιες αναρρωτικές άδειες που προβλέπονται. Μετά την εξάντλησή τους, ο υπάλληλος δικαιούται άδεια άνευ αποδοχών.»

2. Στην αναρρωτική άδεια συνυπολογίζονται και οι ημέρες απουσίας λόγω ασθενείας που προηγήθηκαν της άδειας.

3. Τα δυσίατα νοσήματα καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης που εκδίδεται ύστερα από γνώμη του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας.

4. Η αναρρωτική άδεια χορηγείται ανά μήνα με εξαίρεση την περίπτωση των δυσίατων νοσημάτων που χορηγείται ανά εξάμηνο κατ` ανώτατο όριο.

5. Βραχυχρόνιες αναρρωτικές άδειες χορηγούνται με γνωμάτευση θεράποντος ιατρού έως οκτώ (8) ημέρες κατ` έτος. Δύο (2) εξ αυτών, αλλά όχι συνεχόμενες, μπορούν να χορηγούνται μόνο με υπεύθυνη δήλωση του υπαλλήλου.

6. Η αποστολή ιατρού για έλεγχο υπαλλήλου, που κάνει χρήση βραχυχρόνιων αναρρωτικών αδειών κατ ́ επανάληψη, είναι υποχρεωτική για την υπηρεσία και η τυχόν παράλειψη της συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα του αρμοδίου προϊσταμένου της διεύθυνσης διοικητικού.

Σχετικά με τις επιτροπές

Αρμόδιες να αποφαίνονται για θέματα υγείας των υπαλλήλων είναι οι υγειονομικές επιτροπές που διακρίνονται σε:

α) πρωτοβάθμιες

β) δευτεροβάθμιες

γ) ειδικές

δ) προσφυγών

Υ.Γ. Μόνο για χορήγηση αναρρωτικών αδειών σε μόνιμους υπαλλήλους του Δημοσίου και των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, οι οποίοι κατά τη μονιμοποίηση τους διατήρησαν την υγειονομική ασφάλιση του Ι.Κ.Α. αρμόδιες είναι οι οικείες υγειονομικές επιτροπές του Ι.Κ.Α.. Για άλλα θέματα υγείας αρμόδιες είναι οι άνωθεν αναφερόμενες υγειονομικές επιτροπές.

Πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες υγειονομικές επιτροπές

1. Σε κάθε νομό και νομαρχιακό διαμέρισμα συνιστώνται, με απόφαση του οικείου Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης , μία ή περισσότερες πρωτοβάθμιες υγειονομικές επιτροπές που αποτελούνται από τρία (3) μέλη και συγκροτούνται από γιατρούς του Δημοσίου ή νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου ή Ο.Τ.Α. που υπηρετούν στο νομό ή το νομαρχιακό διαμέρισμα. Οι πρωτοβάθμιες υγειονομικές επιτροπές είναι αρμόδιες να γνωματεύουν, ύστερα από ερώτημα της υπηρεσίας: α) για τη χορήγηση αναρρωτικών αδειών, β) για τη χορήγηση ειδικής άδειας έξτρα έως είκοσι δύο (22) εργάσιμες ημέρες το χρόνο, για συγκεκριμένους λόγους και υπό ειδικές προϋποθέσεις και γ) για κάθε θέμα υγείας του υπαλλήλου το οποίο έχει σχέση με τα υπηρεσιακά του καθήκοντα.

2. Στην έδρα κάθε Περιφέρειας συνιστάται με απόφαση του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης δευτεροβάθμια υγειονομική επιτροπή, που αποτελείται από πέντε (5) μέλη και συγκροτείται από γιατρούς του Δημοσίου ή νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου ή Ο.Τ.Α. που υπηρετούν στο νομό.

Οι δευτεροβάθμιες υγειονομικές επιτροπές είναι αρμόδιες: α) για την κρίση ενστάσεων κατ’ αποφάσεων των πρωτοβάθμιων επιτροπών, β) για την απόλυση από την υπηρεσία λόγω ασθένειας και γ) για την κρίση της αποκατάστασης της υγείας όσων αναδιορίζονται.

3. Οι αρνητικές αποφάσεις των υγειονομικών επιτροπών κοινοποιούνται απευθείας

στον ενδιαφερόμενο ή και στην υπηρεσία του.

Ειδικές υγειονομικές επιτροπές

1. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης συνιστώνται ειδικές υγειονομικές επιτροπές αποτελούμενες από τρεις (3) καθηγητές ιατρικών τμημάτων Πανεπιστημίων οποιασδήποτε βαθμίδας. Με την ίδια απόφαση ορίζεται η συγκρότηση των ειδικών υγειονομικών επιτροπών κατά ειδικότητα σε σχέση προς τα είδη των δυσίατων νοσημάτων, η χωρική αρμοδιότητα τους και ο τρόπος λειτουργίας τους, καθώς και η αμοιβή των μελών τους και του γραμματέα.

2. Οι ειδικές υγειονομικές επιτροπές γνωματεύουν για τη χορήγηση αναρρωτικών αδειών σε υπαλλήλους που πάσχουν από δυσίατα νοσήματα και για την απαλλαγή τους από την υπηρεσία εφόσον δεν μπορούν να εκτελούν τα καθήκοντα τους, λόγω σωματικής ή πνευματικής ανικανότητας που οφείλεται στα νοσήματα αυτά.

Οι γνωματεύσεις των επιτροπών αυτών υπόκεινται σε προσφυγή στις επιτροπές προσφυγών, τόσο από τον ενδιαφερόμενο υπάλληλο όσο και από τη Διοίκηση, μέσα σε προθεσμία τριάντα (30) ημερών από τη γνωστοποίησή τους.

Επιτροπές προσφυγών

1. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης συνιστώνται, τον Ιανουάριο κάθε δεύτερου έτους, στις έδρες των ιατρικών τμημάτων Πανεπιστημίων, επιτροπές προσφυγών που αποτελούνται από τρεις (3) καθηγητές ιατρικών τμημάτων Πανεπιστημίων οποιασδήποτε βαθμίδας. Με την ίδια απόφαση ορίζεται η έδρα, η αρμοδιότητα, ο τρόπος λειτουργίας τους και η ειδικότητα των μελών τους .

2. Οι Επιτροπές προσφυγών αποφαίνονται για τις προσφυγές σε όσες περιπτώσεις ρητά προβλέπει ο Δημοσιοϋπαλληλικός Κώδικας.