Μετεγκατάσταση δεκαοχτώ (18) πλωτών μονάδων μυδοκαλλιέργειας στην Πιερία

Μετεγκατάσταση δεκαοχτώ (18) πλωτών μονάδων μυδοκαλλιέργειας στην Πιερία

By : -

Μετεγκατάσταση δεκαοχτώ (18) πλωτών μονάδων μυδοκαλλιέργειας στην Πιερία

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μετά από πολυετείς προσπάθειες η μετεγκατάσταση των πρώτων μονάδων μυδοκαλλιέργειας, εντός της υπό θεσμοθέτηση ΠΟΑΥ ΠΕ Πιερίας, είναι πλέον γεγονός.

Ο Συντονιστής της Α.Δ.Μ-Θ. Δρ. Ιωάννης Σάββας, υπέγραψε την Πέμπτη 03/06/2021, δεκαοχτώ (18) συμβάσεις υδατοκαλλιέργειας που αφορούν σε υφιστάμενες μονάδες που μετακινούνται, σε είκοσι (20) νέες θέσεις εντός της θεσμοθετημένης ΠΟΑΥ.

Από το 2016 οι μυδοκαλλιεργητές της Πιερίας κατέθεσαν αίτηση για εθελοντική μετεγκατάσταση σε πιο βαθιά ύδατα και σε μεγαλύτερη απόσταση από την ακτή, καθώς στις υφιστάμενες θέσεις α) δεν παράγονταν το μέγιστο της δυναμικότητας των μονάδων, β) προέκυπταν ζημιές από τη θήρευση του γόνου των μυδιών από το μπλε καβούρι, γ) αντιμετώπιζαν τη δυσαρέσκεια της τοπικής κοινωνίας για την ύπαρξη μονάδων κοντά στην ακτή, δ) υπήρχε περιβαλλοντική επιβάρυνση και ε) υπήρχαν δυσκολίες στη διακίνηση μυδιών, λόγω της συχνής λήψης υγειονομικών μέτρων.

Το 2018 εκδόθηκαν οι προεγκρίσεις για τη μετεγκατάσταση ενώ με Π.Δ. του 2019 η μετεγκατάσταση των υφιστάμενων μονάδων μυδοκαλλιέργειας της Πιερίας εντός της θεσμοθετημένης πλέον ΠΟΑΥ κατέστη υποχρεωτική.

Ακολουθούν σύντομα οι μετεγκαταστάσεις μονάδων μυδοκαλλιέργειας του 2ου και 3ου κύματος εντός της ΠΟΑΥ ΠΕ Πιερίας για να ολοκληρωθεί η απομάκρυνση των υφιστάμενων πλωτών μονάδων σε πιο βαθιά ύδατα.