Επιτυχής η συμμετοχή της Α.Δ.Μ-Θ. στον διάλογο για το καίριο θέμα της Κατανομής των Κρατικών Αρμοδιοτήτων

Επιτυχής η συμμετοχή της Α.Δ.Μ-Θ. στον διάλογο για το καίριο θέμα της Κατανομής των Κρατικών Αρμοδιοτήτων

By : -

Επιτυχής η συμμετοχή της Α.Δ.Μ-Θ. στον διάλογο για το καίριο θέμα της Κατανομής των Κρατικών Αρμοδιοτήτων

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με εξαιρετική επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η Επιστημονική Ημερίδα του Δ.Ε.Ε. με θέμα «Κατανομή των αρμοδιοτήτων στο Κράτος», το Σάββατο 29 Μαΐου 2021 και ώρα 10:00 π.μ. στην οποία συμμετείχε ως Εισηγητής ο Συντονιστής της Α.Δ.Μ-Θ. Δρ. Ιωάννης Σάββας.

Ο Συντονιστής στο πλαίσιο του β΄ κύκλου εργασιών της Ημερίδας που αφορούσε στην Τεχνική και Διοικητική διάσταση της ανακατανομής των αρμοδιοτήτων του Κράτους παρουσίασε την εισήγηση του με θέμα «Αποκεντρωμένη Διοίκηση:ένα θετικό παράδειγμα Αποκέντρωσης, Αποτελεσματικότητας, Αποκομματικοποίησης και η αναίτια δαιμονοποίησή του». 

Αφού επεσήμανε τη συνταγματική διάκριση μεταξύ του θεσμού της Αποκέντρωσης, του οποίου εκπρόσωποι είναι οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και του θεσμού της Αυτοδιοίκησης, τον οποίο εκπροσωπούν οι Ο.Τ.Α., έστρεψε την προσοχή από το πολυσυζητημένο θέμα του καθορισμού των αρμοδιοτήτων στο ουσιαστικό θέμα του καθορισμού των παρεχόμενων ολοκληρωμένων υπηρεσιών (τελικό προϊόν) και κυρίως του καθορισμού των διοικητικών διαδικασιών, μέσω των οποίων αυτό θα φθάσει στους πολίτες/επιχειρήσεις.

Στη συνέχεια σημείωσε πως οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, κατά την παροχή των ανατιθέμενων σε αυτές υπηρεσιών που σχετίζονται με έννομα αγαθά που συνταγματικά παρέχει το Κράτος όπως είναι τα Δάση, το Περιβάλλον, τα Κοινωφελή Ιδρύματα, η Μετανάστευση κλπ., ενεργούν με αποτελεσματικότητα και η λειτουργία τους δεν υπολείπεται σε τίποτα από αυτή άλλων αποτελεσματικών φορέων του Δημοσίου.

Αφού μίλησε με στοιχεία για την αποτελεσματικότητα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και την αδιάβλητη επιλογή των επικεφαλής τους, υπέδειξε τη σημασία, στο πλαίσιο και της στενής συνεργασίας που οι Αποκεντρωμένες έχουν ήδη με τους πρωτοβάθμιους και δευτεροβάθμιους Ο.Τ.Α., της συμμετοχής αυτών στην κάθε εφεξής προσπάθεια ανακατανομής αρμοδιοτήτων. Η πολύτιμη και χρήσιμη εμπειρία που διαθέτουν μπορεί να βοηθήσει ώστε να αποφευχθούν εκ νέου λάθη σε μεταρρυθμιστικές προσπάθειες.